• 213-2072300-2

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αχαρνών βρίσκεται ο άνθρωπος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Προσπάθεια των δομών μας είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της υλοποίησης δράσεων και πρωτοβουλιών που επιχειρούν να περιορίσουν τις διακρίσεις και να διασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε κοινωνικά αγαθά, υπηρεσίες και την απασχόληση. Παράλληλα, επιδιώκεται συστηματικά η κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και η εργασιακή ένταξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Οι υπηρεσίες παρέχονται σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους και προσβάσιμους, και στελεχώνονται από έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό έτοιμο να βοηθήσει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος αντιμετωπίζει ο δημότης. Οι δράσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πληθυσμιακών και ηλικιακών ομάδων.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν χώρους διαπαιδαγώγησης παιδιών προσχολικής ηλικίας εξυπηρετώντας πολλές εργαζόμενες οικογένειες, επιτελώντας με αυτό τον τρόπο σημαντικότατο κοινωνικό έργο.

Στόχος της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών του Δήμου είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να κάνουν με ασφάλεια τα πρώτα τους βήματα από τη μικρή κοινωνία της οικογένειας στην ευρύτερη κοινωνία και να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τα ταλέντα τους με τον πλέον δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, μέσα από ένα επιστημονικά καταρτισμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

Στο Νομικό Πρόσωπο «Δημοτικοί Παιδικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δήμου Αχαρνών» λειτουργούν σήμερα έξι τμήματα Παιδικών Σταθμών, παρέχοντας υπηρεσίες φύλαξης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 2,5-5 ετών.

Α΄ Τμήμα: «Χαρούμενες Μελισσούλες»
Δ/νση: Αγ.Τριάδος 39, Τ.Κ. 13674 - Κεντρικό Μενίδι
Τηλέφωνο & Fax: 210-2447274, email: haroumenes.melissoules@dpsda.gr
Υπεύθυνη Τμήματος: κα Παρθενία Παππά

B΄ Τμήμα: «Τα Μυρμηγκάκια»
Δ/νση: Κων/πόλεως & Γρ. Ξενοπούλου, Τ.Κ. 1367 - Κόκκινος Μύλος
Τηλέφωνο & Fax: 210-2317028, email: ta.mirmigakia@dpsda.gr
Υπεύθυνη Τμήματος: κα Τζίνα ΟΆ Κόννορ

Γ΄ Τμήμα: «Τα Καβουράκια»
Δ/νση: Μητρομάρας 90, Τ.Κ. 13674 - Λαθέα
Τηλέφωνο & Fax: 210-2464330, email: ta.kavourakia@dpsda.)gr
Υπεύθυνη Τμήματος: κα Μαίρη Γκέκα

Δ΄ Τμήμα: «Το Μαγικό Μανιτάρι»
Δ/νση: Ατταλείας & Γ. Βαρελά, Τ.Κ. 13674 - Αγ.Διονύσιος
Τηλέφωνο & Fax: 210-2461368, email: magiko.manitari@dpsda.gr
Υπεύθυνη Τμήματος: κα Τσαγγαδούρα Αννα

Ε΄ Τμήμα: «Η Ποντικοπαρέα»
Δ/νση: Ιωνίας & Ταξιαρχών 20, Τ.Κ. 13671 - Χαραυγή
Τηλέφωνο & Fax: 210-2443538, email: pontikoparea@dpsda.gr
Υπεύθυνη Τμήματος: κα Ευσταθία Γούρα

ΣΤ΄ Τμήμα: «Τα Χρυσόψαρα»
Δ/νση: Αγ.Πέτρου & Π.Κυριακόπουλου, Τ.Κ. 13674 - Αγ.Πέτρος
Τηλέφωνο & Fax: 210-2466499, email: ta.hrisopsara@dpsda.gr
Υπεύθυνη Τμήματος: κα Αγλαΐα Σαξών

Για περισσότερες πληροφορίες για εγγραφές, λειτουργία, εκδηλώσεις κλπ.: www.dpsda.gr

Στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δήμου Αχαρνών λειτουργούν δύο παιδικοί σταθμοί, στα πλαίσια του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Παιδικός Σταθμός Αγ. Αννας
Δ/νση Σάμου 84, Τηλ.:2102321015

Παιδικός Σταθμός Ν. Περιοχής
Ατταλείας & Βαρελά, Τηλ.:2102462322

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται μετά από αίτηση που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, ο οποίος επιλέγει τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και καταβάλλει τα τροφεία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες για εγγραφές, δικαιολογητικά κλπ.: www.oee.gr ή www.kepeda-acharnai.gr
 

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δήμου Αχαρνών λειτουργεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στα πλαίσια του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών και λειτουργεί καθημερινά από τις 15:00-20:00 και το Σάββατο από τις 9:00-14:00.

Σκοπός του κέντρου είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσφέροντας:

Την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να εκφραστούν δημιουργικά, ενεργοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργική τους διάθεση

Τη δυνατότητα να συναναστραφούν με άλλα παιδιά

Στελεχώνεται από Παιδαγωγό, Θεατρολόγο και Βοηθητικό Προσωπικό.

Στεγάζεται στο κτίριο του Παιδικού Σταθμού Αγ. Αννας:

Δ/νση Σάμου 84, περιοχή Αγ. Αννας, τηλέφωνο 2102321015

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται μετά από αίτηση που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, ο οποίος επιλέγει τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και καταβάλλει τα τροφεία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες για εγγραφές, δικαιολογητικά κλπ.: www.oee.gr ή www.kepeda-acharnai.gr
 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Αχαρνών ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1999 ως βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου του Κόκκινου Μύλου. Με τη σύσταση του αρχαιολογικού τμήματος εντάχθηκε σε αυτό σαν αναπόσπαστο μέρος της.

Η οργάνωση της βιβλιοθήκης έγινε σύμφωνα με τα πρότυπα των σύγχρονων δημοτικών – λαϊκών βιβλιοθηκών βάσει του διεθνούς βιβλιοθηκονομικού συστήματος ταξινόμησης DEWEY λαμβάνοντας υπόψη την πληθυσμιακή σύσταση των κατοίκων της περιοχής, τις ομάδες στις οποίες απευθύνεται, την ηλικία τους και τις πνευματικές ανάγκες που έμελλε να υπηρετήσει.

Το υλικό της καταχωρείται σε καταλόγους με το ηλεκτρονικό σύστημα ΑΒΕΚΤ 4 του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ανέρχεται σε περισσότερους από 14.500 τίτλους που προέρχεται από αγορές και δωρεές φορέων και πολιτών. Συγκεκριμένα το υλικό καλύπτει ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, περιοδικές εκδόσεις καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως δανειστική, ήδη απαριθμούνται 808 ενεργά μέλη, δίνοντας στους χρήστες την δυνατότητα δανεισμού 2 λογοτεχνικών βιβλίων για 15 ημέρες με προϋπόθεση να γίνει κανείς μέλος. Ο δανεισμός στα σχολεία γίνεται από τον διευθυντή ή τον εκπαιδευτικό του τμήματος.

Ο πολυχώρος της Βιβλιοθήκης στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το τμήμα αρχαιολογίας και ιστορικής έρευνας, διαθέτει παιδικό τμήμα, αναγνωστήριο και αίθουσα προβολών και προσφέρει πολυάριθμες ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας, στοχασμού και αισθητικής καλλιέργειας μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και αφιερώματα λόγου και τέχνης.

Επικοινωνία
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ωράριο Λειτουργίας:  Δευτέρα - Παρασκευή: 8:00-14:30
Διεύθυνση: Φιλαδελφείας 217 & Κεφαλληνίας 1 - Κόκκινος Μύλος
ΤΚ.13671
Τηλέφωνο: 210 2322878
Email: libraryacharnes@gmail.com

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή μέλους
Για να γίνετε μέλος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αχαρνών χρειάζεται να προσκομίσετε:
1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας

Για περισσότερες πληροφορίες: https://arxaiologikoacharnes.wordpress.com/
 

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δήμου Αχαρνών αναπτύσσει αξιόλογες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί εκθέσεις και εκδηλώσεις των τμημάτων της, όπου φοιτούν περίπου 1.000 σπουδαστές.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.kepeda-acharnai.gr

Καλλιτεχνικά Τμήματα
 
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
 
Το τμήμα της Θεατρικής Αγωγής δημιουργήθηκε το 1994 και λειτουργεί μέχρι σήμερα με ομάδες παιδικές και εφηβικές. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν δοθεί εξαιρετικά δείγματα δουλειάς μέσα από καλές θεατρικές παραστάσεις και εκτός των ορίων του Δήμου. Στόχος του τμήματος είναι να γνωρίσουν νέοι και παιδιά τη θεατρική λειτουργία, να απελευθερωθεί η φαντασία τους και να έρθουν στην επιφάνεια οι έμφυτες ικανότητές τους.
 
Επικοινωνία Σαλαμίνος 42 & Λιοσίων, τηλ.: 210-2446286
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
 
Εικαστικό Εργαστήρι “Χρήστος Τσεβάς”
 
Το Εικαστικό Εργαστήρι ιδρύθηκε το 1993 από το γνωστό λαϊκό ζωγράφο Χρήστο Τσεβά και φέρει το όνομά του. Περιλαμβάνει τμήματα Ζωγραφικής και Αγιογραφίας. Στη Ζωγραφική διδάσκεται ελεύθερο σχέδιο και χρώμα, ενώ στην Αγιογραφία η τεχνική της Βυζαντινής Ζωγραφικής, με προετοιμασία του ξύλου και σχεδίαση της εικόνας. Επίσης λειτουργεί και προπαρασκευαστικό τμήμα για εισαγωγή στη Σχολή Καλών Τεχνών. Η φοίτηση συνοδεύεται από εκπαιδευτικές εκδρομές και εκθέσεις σε μουσεία και πινακοθήκες.
 
Επικοινωνία Σαλαμίνος 42 & Λιοσίων, 210-2446286
 
Γλυπτική- Ξυλογλυπτική-Κεραμική
 
Το τμήμα της Κεραμικής λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια. Το τμήμα Ξυλογλυπτικής & Κεραμικής λειτουργεί από το 2005. Με το μεράκι, τη φαντασία των δασκάλων και των μαθητών δίνεται μορφή σε άψυχα υλικά όπως ο πυλός, ο γύψος και το ξύλο. Με υλικά από τη μητέρα φύση, μαθητές και καθηγητές δημιουργούν αριστουργήματα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης, οι μαθητές διδάσκονται παραδοσιακές τεχνικές, παρακολουθούν σεμινάρια και επισκέπτονται συχνά γλυπτοθήκες και μουσεία. Επικοινωνία:
Το τμήμα λειτουργεί στο παλαιό Δημαρχείο (Πλατεία Αγίου Νικολάου 2).
 
 
ΧΟΡΟΣ
 
Μπαλέτο
Το τμήμα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980. Λειτουργούν Παιδικά και Εφηβικά τμήματα. Στο κλασικό μπαλέτο αναπτύσσεται πειθαρχεία, μυϊκός έλεγχος, ευλυγισία, χάρη και αρμονία.
 
Παραδοσιακοί Χοροί
Το τμήμα λειτουργεί από το 1981 και σκοποί του είναι η εκμάθηση παραδοσιακών χορών και η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής παράδοσης της Ελλάδας, και ιδιαίτερα των Αχαρνών. Το χορευτικό εμφανίζεται σε πολλές εκδηλώσεις του Δήμου και έχει δώσει παραστάσεις σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Διαθέτει ιματιοθήκη με στολές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, (είτε αυθεντικές είτε πιστά αντίγραφα) και βέβαια την Αχαρναϊκή Παραδοσιακή Νυφική φορεσιά της “Γρίζας”, που είναι φτιαγμένη σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική του κεντήματος.
 
Μοντέρνοι Χοροί
Στο τμήμα μοντέρνων χορών διδάσκονται Latin, Rock, Oriental, Χασάπικο, Ζεϊμπέκικο. Το τμήμα περιλαμβάνει ομάδες παιδιών και εφήβων.

Επικοινωνία
Σαλαμίνος 42 & Λιοσίων, τηλ.: 210-2446286

 
ΜΟΥΣΙΚΗ
 
Δημοτικό Ωδείο
Οι μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο συμβάλλουν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των τεχνικών και ερμηνευτικών δυνατοτήτων της οργανικής και φωνητικής δυτικής μουσικής, καθώς και Βυζαντινής και Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, σε συνδυασμό με την θεωρητική μελέτη και έρευνα στους αντίστοιχους τομείς.
 
Περιλαμβάνονται περίπου 50 ειδικά και γενικά υποχρεωτικά μαθήματα σε ενότητες οκτώ έως δέκα κατευθύνσεων οι οποίες προσδιορίζονται ανάλογα με την επιλογή του καλλιτεχνικού αντικειμένου σπουδής.
 
Το Ωδείο προγραμματίζει για κάθε σχολικό έτος εκδηλώσεις και συναυλιακές εμφανίσεις με συμμετοχή των μαθητών και σπουδαστών.
 
Επικοινωνία Σαλαμίνος 25 Αχαρνές 13674, τηλ.: 2102400005

 
Δημοτική Φιλαρμονική

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αχαρνών ιδρύθηκε το 1967 και απαριθμεί 34 μέλη. Με υψηλού επιπέδου ρεπερτόριο, λαμβάνει μέρος σε επετειακές, εορταστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Στη Φιλαρμονική διδάσκονται δωρεάν πνευστά και κρουστά όργανα.

Επικοινωνία Π. Μελά 47 & Παγκάλου, τηλ.: 210-2448530

 
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
 
Ο Θολωτός τάφος των Αχαρνών
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Θολωτός Τάφος των Αχαρνών» έχει σκοπό την ανάδειξη του μυκηναϊκού θολωτού τάφου που βρίσκεται στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, κυρίως των νέων για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.
 
Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, οι δραστηριότητες οργανώνονται σε τρία στάδια: μέσα στην τάξη πριν την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, κατά τη διάρκειά της και κατόπιν αυτής.

Την ημέρα της επίσκεψης στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα για τρεις ώρες να γνωρίσουν τη Μυκηναϊκή Εποχή στην οποία ανήκει ο θολωτός τάφος με τη χρήση εποπτικού υλικού, όπως εκπαιδευτικοί πίνακες, διαφάνειες αρχαίων ευρημάτων και προβολή της βιντεοταινίας «Μυκηναϊκός Πολιτισμός» της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης. Με τη μέθοδο της διαλεκτικής και την ενεργό συμμετοχή τους τα παιδιά ανακαλύπτουν, παρατηρούν, κρίνουν. Για τους μαθητές του Δημοτικού, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια γνώσεων και παρατηρητικότητας.
 
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ακολουθεί δραματοποίηση από όλους τους μαθητές (θεατρικός αυτοσχεδιασμός) που ως συγγενείς και φίλοι του νεκρού άρχοντα αναπαριστούν την κτέριση, το θρήνο, το νεκρόδειπνο και τη χρήση του δρόμου του τάφου από τα γεωμετρικά έως τα κλασικά χρόνια.
 
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ξενάγηση στο μνημείο από τους εκπαιδευτές με έμφαση στην ανασκαφή του μνημείου, τον τρόπο κατασκευής του, τη χρήση του θαλάμου ως ταφικού στα μυκηναϊκά χρόνια και τη χρήση του δρόμου ως χώρου λατρείας νεκρών ηρώων από τη γεωμετρική έως την κλασική εποχή.
 
Στα νηπιαγωγεία το πρόγραμμα γίνεται μέσω δραματοποιημένου παραμυθιού παιχνιδιού και κουκλοθεάτρου.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Το εκπαιδευτικό υλικό που δίνεται είναι η νέα έκδοση της ΚΕΠΕΔΑ
«Σαν Παραμύθι, Το Τραγούδι της Λύρας».
Ημέρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή
Ανώτατο σύνολο συμμετεχόντων μαθητών: 30-35
Προτεινόμενες τάξεις: Δ΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου
Χώρος διεξαγωγής: Αρχαιολογικό Τμήμα, (Φιλαδελφείας 205), Αρχαιολογικός χώρος , Τηλέφωνο 2102321470

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει ως στόχο την παροχή οργανωμένης φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.
 
Προσφέρει:
Συμβουλευτική
Ψυχοσυναισθηματική στήριξη
Νοσηλευτική μέριμνα
Φροντίδα του νοικοκυριού
Συντροφιά
Aτομική υγιεινή
 
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

Δημοτική Φροντίδα Αχαρνών
(ΝΠΔΔ Δήμου Αχαρνών)
 
Αγίας Τριάδος 39, 13673, Αχαρνές
Τηλέφωνα: 210 2477900, 210 2406630
e-mail: npdd.11@gmail.com | Web: www.difa.gr

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα παρέχεται από το νοσηλευτικό προσωπικό των ΚΑΠΗ καθώς και από τον ιατρό που εξετάζει και συνταγογραφεί στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των ΚΑΠΗ. Επίσης φυσιοθεραπευτής παρέχει θεραπείες όπου έχει διαγνωστεί ανάγκη.
 
Διενεργούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, Pap τεστ κλπ. σε συνεργασία με νοσοκομεία, την ελληνική αντικαρκινική εταιρεία και άλλους φορείς.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΚΗΦΗ)

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού & Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών λειτουργεί Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το οποίο απευθύνεται σε ηλικιωμένους μη δυνάμενους να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες- άνοια).

Προσφέρει:
Νοσηλευτική Φροντίδα
Φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης
Ατομική Υγιεινή
Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης
Υπηρεσία μετακίνησης των φιλοξενούμενων από και προς το Κ.Η.Φ.Η.
 
Δ/νση: Αγίου Κων/νου και Ελένης 10 – Κοκ. Μύλος
Τηλ. 210 2310615
www.kepeda-acharnai.gr

 

ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Το πρόγραμμα «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προσφέρει φροντίδα σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

Προσφέρει:
Συμβουλευτική,
Ψυχοσυναισθηματική στήριξη,
Νοσηλευτική μέριμνα,
Φροντίδα του νοικοκυριού,
Συντροφιά,
Aτομική υγιεινή
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων λόγω της μεγάλης έκτασης του Δήμου Αχαρνών, λειτουργούν έξι Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας:

Μ.Κ.Μ. ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ . Διεύθυνση: ΑΆ εμπορικό Κέντρο Εργατικές Κατοικίες. ΤΗΛ 210 2401960
Μ.Κ.Μ. ΑΓ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Διεύθυνση: Απολλωνίας 32 ΤΗΛ. 210 2465757
Μ.Κ.Μ. ΑΓ ΠΕΤΡΟΥ Διεύθυνση: Βαίου Κρήτης & Ωρωπού ΤΗΛ.210 2445438
Μ.Κ.Μ. ΑΓ,ΚΩΝ/ΝΟΥ Διεύθυνση: Μόλας & Σουλίου ΤΗΛ 210 2442622
Μ.Κ.Μ. ΑΓ.ΑΝΝΑΣ Διεύθυνση: Αγ. Αννας 25 ΤΗΛ 210 2321265
Μ.Κ.Μ. ΧΑΡΑΥΓΗΣ Διεύθυνση: Θ.Παλαιολόγου 30ΤΗΛ 210 2445032

Επίσης υπάρχει συνεργασία με ιατρό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων. Στους χώρους των Μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας διενεργούνται μετρήσεις αρτηριακή πίεσης, σακχάρου, χοληστερόλης, τριγλικεριδίων καθώς και καρδιογράφημα.

www.kepeda-acharnai.gr

 

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ

Το Δημοτικό Φυσιοθεραπευτήριο αποτελεί σημαντικό τμήμα των δομών Υγείας, με στόχο την πρόληψη και την καλύτερη πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Δημότη.
 
Παρέχονται υπηρεσίες σε άτομα της γΆ ηλικίας όλων των ασφαλιστικών φορέων.

Δ/νση: Σαλαμίνος 42 & Λιοσίων. Τηλ. Επικοινωνίας: 210 2441793
 
www.kepeda-acharnai.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Η λειτουργία του Γραφείου Προώθησης στην απασχόληση, εντάσσεται στα πλαίσια της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αχαρνών, με επίκεντρο το Δημότη.
 
Σκοπός του είναι η άρση του επαγγελματικού αποκλεισμού και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης για όλους στην αγορά εργασίας.

 
Απευθύνεται σε:
Μακροχρόνια Ανεργους
Νέους Ανεργους
Επιδοτούμενους Ανεργους
Ανεργους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

 
Παρέχονται:
Εξατομικευμένη προσέγγιση εξυπηρετούμενου
Συμβουλευτική για αναζήτηση εργασίας
Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος
Προετοιμασία για συνέντευξη με εργοδότη
Ενημέρωση και διασύνδεση με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ
Σύζευξη ανέργων με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις
Ενημέρωση για τη διαδικασία αναγνώρισης και ισοτιμίας τίτλων σπουδών της αλλοδαπής.
Ενημέρωση για προκηρύξεις για θέσεις στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα
Συμβουλευτική για βελτίωση των τυπικών προσόντων εκπαίδευσης.

 
Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής
Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα, Αχαρνές
Τηλέφωνο: 2132072543-482
Fax: 2102415483
Email: anergos@acharnes.gr

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ο Δήμος συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης με προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού ανάλογα με τον προγραμματισμό αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και με συμμετοχή σε προγράμματα μερικής απασχόλησης, προγράμματα του ΟΑΕΔ: νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ) και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage), πρoγράμματα ΑΜΕΑ, συμμετοχή σε ενεργές πολιτικές δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας κλπ.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (ΚΥΠΕΚΟ)

Βασικός φορέας υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής του Δήμου είναι το Κέντρο Υποστήριξης Πληροφόρησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων. Το ΚΥΠΕΚΟ σήμερα αποτελεί ένα άρτια οργανωμένο και σύγχρονο Κέντρο παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών κατάλληλα προσαρμοσμένο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται εντελώς δωρεάν σε όλους τους δημότες Αχαρνών.
 
Το εύρος των δραστηριοτήτων του Κέντρου αποτελεί σημαντικό παράγοντα της επιτυχίας του προς τους δημότες. Βρίσκεται  δίπλα στο γονέα, στο σχολείο, στο παιδί και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας, με στόχο την ομαλή ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
 
Στο ΚΥΠΕΚΟ λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα:
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ατομική Συμβουλευτική για όλες τις ηλικίες.
Ομαδική Συμβουλευτική για γονείς, εκπαιδευτικούς, καθώς και για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.
Δικτύωση με την κοινότητα.
 
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Το κέντρο παρέχει θεραπεία λόγου σε παιδιά με:
Φωνολογική Καθυστέρηση
Εξελικτική Διαταραχή της Αρθρωσης
Διαταραχή της Ροής (τραυλισμός)
 
ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ενημέρωση και Συμβουλευτική σε θέματα:
Οικογενειακά
Εργατικά
Στεγαστικά Δάνεια
Ομογένειας - Παλιννοστούντων
Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης
Παραβατικότητας.
 
Για περισσότερες πληροφορίες
Κέντρο Υποστήριξης Πληροφόρησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων
Πλατεία Αγίου Νικολάου 2 (Παλαιό Δημαρχείο)
Αχαρναί - Τ.Κ. 136 71
Τηλ. : 210 - 2445778 / 2403182
FAX : 210 - 2403182
E-Mail : kypeko@in.gr
www.kypeko.gr

 

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
Ο Δήμος Αχαρνών στα πλαίσια της ανάπτυξης δράσεων για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες λειτουργεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).
Απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρία και σε εφήβους με νοητική και κινητική αναπηρία.
Λειτουργούν πρωινά τμήματα 7.00-15.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή: εργοθεραπείας, Φυσικής Αγωγής, Λογοθεραπείας, Κεραμικής, ξυλογλυπτικής, χειροτεχνίας, Ζωγραφικής.
Στόχος της λειτουργίας του κέντρου είναι η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ανάπτυξη δεξιοτήτων, κοινωνικοποίηση καλλιέργεια συνεργατικού πνεύματος, στήριξη-συμβουλευτική ατόμων και των οικογενειών τους.
Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, πληροφορίες: www.oee.gr
 
Δ/νση: Πλαταιών και Μυστρά - Μπόσκιζα. Τηλ. επικοινωνίας: 210 2404443-444
www.kepeda-acharnes.gr

 

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παροχή Κοινωφελούς Εργασίας
Ο Δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που δίνει την δυνατότητα σε άτομα (κυρίως έγκλειστοι για οικονομικά αδικήματα) να προσφέρουν εργασία στον Δήμο. Ο Δήμος στηρίζει αυτή τη μορφή εργασίας προκειμένου να ενισχύσει την επανένταξη αυτών των ατόμων στον κοινωνικό ιστό και την αποφυγή της περιθωριοποίησης μέσω του στιγματισμού.
 
Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας
Στο Δήμο έχει συσταθεί Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας  που έχει ως στόχο την χάραξη πολιτικών ενάντια στην παραβατικότητα με απώτερο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω του εντοπισμού και της καταπολέμησης συμπεριφορών που οδηγούν σε ενίσχυση της παραβατικότητας.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στελέχη των δομών κοινωνικής υπηρεσίας καθημερινά υποδέχονται, ενημερώνουν και στηρίζουν γυναίκες που χρήζουν βοήθειας. Κυρίως προσέρχονται γυναίκες: αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, ανύπαντρες μητέρες, κακοποιημένες γυναίκες κ.α. Παρέχεται: ενημέρωση, ψυχολογική υποστήριξη, δικτύωση με υπηρεσίες, προώθηση στην απασχόληση. Στις περιπτώσεις αυτές οι γυναίκες ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους με σκοπό την βελτίωση της θέσης τους.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:
Κέντρο Υποστήριξης Πληροφόρησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, Πλατεία Αγίου Νικολάου 2 (Παλαιό Δημαρχείο), τηλ: 210 - 2445778 / 2403182, www.kypeko.gr
Γραφείο Ισότητας - Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής, Φιλαδελφείας & Μπόσδα, τηλ:2132072543

 

ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ - ΡΟΜΑ

Το Κ.Υ.Π.Ε.Κ.Ο., στην προσπάθειά του για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων στο σύγχρονο ελληνικό περιβάλλον, υλοποιεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2000- 2006 «Τοπικές πρωτοβουλίες Απασχόλησης» με το Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Αχαρνών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες
 
Κέντρο Υποστήριξης Πληροφόρησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων
Πλατεία Αγίου Νικολάου 2 (Παλαιό Δημαρχείο)
Αχαρναί - Τ.Κ. 136 71
Τηλ. : 210 - 2445778 / 2403182 FAX : 210 - 2403182
E-Mail : kypeko@in.gr
www.kypeko.gr

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Λειτουργεί Γραφείο Παροχής κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων που πλήττονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παρέχεται:
ενημέρωση και διασύνδεση με υπηρεσίες,
εξατομικευμένη στήριξη, συμβουλευτική.
Απευθύνεται: σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες
Δ/νση: Φιλαδελφείας & Μπόσδα. Τηλ.: 2132072543

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Διενεργούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, Pap τεστ κλπ. σε συνεργασία με νοσοκομεία, την ελληνική αντικαρκινική εταιρεία και άλλους φορείς.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Δήμος οργανώνει διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προς στήριξη απόρων οικογενειών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δυο φορές το χρόνο ο Δήμος συμμετέχει στη διεξαγωγή των εράνων που οργανώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Όποτε απαιτείται, οργανώνει ή συμμετέχει σε ανθρωπιστικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στη βοήθεια λαών που υποφέρουν από πόλεμο, φυσικές καταστροφές και φτώχεια.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Με στόχο την προαγωγή της υγείας των δημοτών μας και την ενημέρωση για έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση ασθενειών διενεργούνται ημερίδες για ιατρικά θέματα.
 
Πρόκειται για θέματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών και η ενημέρωση γίνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
 
Για το έτος 2009 πραγματοποιήθηκαν ημερίδες για τα παρακάτω ιατρικά θέματα:
 
Η λαπαροσκοπική χειρουργική σήμερα

Παθήσεις θυρεοειδούς: Καλοήθεις & Κακοήθεις

Η τεχνολογία στο χώρο της υγείας: lasers στην οφθαλμολογία & βλαστοκύτταρα

Παιδικά ατυχήματα στο σπίτι

Κάπνισμα: εθισμός & επιπτώσεις

Προστατέψτε την υγεία των οστών σας

Εξασφαλίστε την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Παχυσαρκία και διατροφή

Υπέρταση και τρόπος ζωής

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Η Τράπεζα Αίματος λειτουργεί από το 1997 και απαριθμεί περισσότερα από 200 μέλη, ως επί το πλείστον εργαζομένους και πολίτες των Αχαρνών. Σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» υλοποιεί δύο αιμοληψίες το χρόνο, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο και με το αίμα που συγκεντρώνει συνεισφέρει σε επείγοντα περιστατικά όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.
 
Η αιμοληψία διαρκεί μόνο πέντε λεπτά, είναι τελείως ανώδυνη και δίνει στον αιμοδότη το δικαίωμα να λαμβάνει αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης.

Πληροφορίες:
Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Αχαρνών, Δημαρχείο – Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα: 2102415433

ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ
 
Μπορεί να γίνει:
- Κάθε υγιής άνθρωπος ηλικίας 18 έως 62 ετών
- Πριν από την αιμοληψία η υγεία του αιμοδότη εξετάζεται σχολαστικά
- Το ιατρικό υλικό της αιμοληψίας είναι μιας χρήσης
- Η αιμοληψία διαρκεί 5-6 λεπτά και είναι τελείως ανώδυνη και ακίνδυνη
- Η ποσότητα αίματος που προσφέρει κάθε εθελοντής αιμοδότης είναι μικρή και αναπληρώνεται σε 10 λεπτά
- Η συχνότητα που μπορεί να δίνει αίμα ένας εθελοντής αιμοδότης είναι 3-4 φορές το χρόνο
 
Το αίμα από κάθε αιμοδότη πριν διατεθεί εξετάζεται σχολαστικά για διάφορες ασθένειες

Φόρμα αναζήτησης

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΠΑΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ