Το «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» γεννιέται με 91 ιδρυτικά μέλη – Δήμους
Κατά τη διάρκεια του 3ου FORUM ΣΠΑΥ 2024 γεννήθηκε το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων», το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία. Οι 91 Δήμαρχοι – Ιδρυτικά Μέλη του Ε.Δ.Α.Π. υπέγραψαν την επίσημη διακήρυξη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου και ώρα 12:00 στο κατάμεστο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη.
Εντυπωσιακή ήταν η στιγμή που κατά την υπογραφή συμπληρώθηκαν επιπλέον 6 Δήμαρχοι που δήλωσαν επί τόπου την πρόθεση να ενταχθούν στο Δίκτυο.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών, που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης. Η χρήση των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιστοποιεί τους μηχανισμούς πρόληψης και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας εν γένει.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής, αλλά παράλληλα, χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι αποτελεσματικές.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και εμπνευστής του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων» Γιάννης Κωνσταντάτος στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι στο πλευρό των Δήμων θα βρίσκεται η επιστημονική ομάδα και οι μελετητές του ΣΠΑΥ, συνδράμοντας τις προσπάθειες καταγραφής των κατά τόπους προβλημάτων και αναγκών στην Πολιτική Προστασία. «Αυτή είναι και η πρώτη απτή μετρήσιμη προσφορά του Δικτύου στα μέλη του. Το Δίκτυο θα εκπονεί τις μελέτες, οι οποίες θα εγκρίνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων – Μελών και εν συνεχεία αυτές θα κοινοποιούνται στην πολιτεία όχι μόνο για χρηματοδότηση, αλλά για να είναι γνώστες όλοι, από το Υπουργείο, την Περιφέρεια μέχρι και τους Εισαγγελείς, διότι εφεξής δε θα είναι κανείς Δήμαρχος κατηγορούμενος ότι δεν έπραξε τα δέοντα και τα απαραίτητα για να προστατεύσει τον τόπο του. Το «Δίκτυο» είναι ένα εργαλείο παρέμβασης με συγκεκριμένη πρόταση. Εργαλεία, χρηματοδοτήσεις, υλοποίηση είναι το τρίπτυχο για να σωθεί η Ελλάδα μας», τόνισε ο κ. Κωνσταντάτος και συνέχισε τονίζοντας ότι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα της χώρας μας, το δημογραφικό και το περιβαλλοντικό είναι άκρως αλληλένδετα και αποτελεί «πατριωτικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα δάση, τις περιουσίες μας. Όλοι όσοι υπέγραψαν σήμερα, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι Δήμοι, όλοι ίδιοι, όλοι ίσοι απέναντι στις κοινές προκλήσεις. Στόχος; Να ενωθούμε όλοι οι Δήμοι της χώρας».
Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «με τη συμμετοχή δεκάδων δήμων, πλέον, όλοι μαζί, διευρύνουμε την οικογένεια του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς».
Το «Δίκτυο» είναι πλέον εδώ!
Οι 91 ιδρυτικοί Δήμοι – Μέλη είναι:
- Ελληνικού-Αργυρούπολης
- Αθηναίων
- Ηλιούπολης
- Παπάγου-Χολαργού
- Παιανίας
- Αγίας Παρασκευής
- Βύρωνα
- Κρωπίας
- Δάφνης-Υμηττού
- Π. Φαλήρου
- Θεσσαλονίκης
- Πειραιά
- Αλεξανδρούπολης
- Ιωαννιτών
- Λαρισαίων
- Αμπελοκήπων-Μενεμένης
- Νεάπολης-Συκεών
- Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
- Βέροιας
- Ανατολικής Σάμου
- Χανίων
- Σάμης
- Αργοστολίου
- Ιθάκης
- Ληξουρίου
- Ασπροπύργου
- Μεγαλόπολης
- Ανδραβίδας-Κυλλήνης
- Κω
- Ιητών
- Ραφήνας-Πικερμίου
- Λίμνης-Αγίας Άννας-Μαντουδίου
- Λοκρών
- Ηρωικής Νήσου Ψαρών
- Δωδώνης
- Αγίου Ευστρατίου
- Βελβεντού
- Κασσάνδρας
- Μήλου
- Σιντικής
- Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
- Μετεώρων
- Ερυμάνθου
- Παλλήνης
- Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη
- Φυλής
- Γαλατσίου
- Βιάννου
- Αλμωπίας
- Επιδαύρου
- Ρόδου
- Λυκόβρυσης-Πεύκης
- Ωραιοκάστρου
- Μάνδρας-Ειδυλλίας
- Πεντέλης
- Τροιζηνίας-Μεθάνων
- Σοφάδων
- Αγίου Δημητρίου
- Σκοπέλου
- Δελφών
- Άνδρου
- Πρέβεζας
- Νέας Ιωνίας
- Αχαρνών
- Πλατανιά
- Νισύρου
- Σουλίου
- Λίμνης Πλαστήρα
- Μεγαρέων
- Σαρωνικού
- Δομοκού
- Σιθωνίας
- Γορτυνίας
- Μεγανησίου
- Χίου
- Μαρκοπούλου-Μεσογαίας
- Καμένων Βούρλων
- Κορινθίων
- Αργιθέας
- Βόρειας Κέρκυρας
- Αγρινίου
- Αγίου Νικολάου
- Λουτρακίου-Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων
- Δήμος Τεμπών
- Δήμος Λαμιέων
- Δήμος Καλαβρύτων
- Δήμος Μοσχάτου Ταύρου
- Δήμος Θέρμης
- Δήμος Φούρνων Κορσέων
- Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας
- Δήμος Ξηρομέρου
Ποιος είναι ο ρόλος του «Δικτύου»;
Εν συντομία αναφέρουμε ότι η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου βρίσκεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη Μείωση των Καταστροφών, και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις (π.χ. κλιματική κρίση, τεχνολογική ανάπτυξη) και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.
Το ΔΙΚΤΥΟ δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο για την ανταλλαγή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν Φορέα Τεχνικής Βοήθειας –που θα έχει στη διάθεσή του και μια εργαλειοθήκη με δεδομένα, μοντέλα και προγράμματα- ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το ΔΙΚΤΥΟ αποσκοπεί τόσο στην ανάπτυξη κοινών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και στη διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα βρίσκεται σε σταθερή λειτουργία και θα έχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης των σχεδίων και των διαδικασιών για την ομαλή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του.