Σωστή διαδικασία πλυσίματος των χεριών
Χαρακτηριστική είναι η φράση, «οι 10 κυριότερες αιτίες πρόκλησης των λοιμώξεων είναι τα 10 δάκτυλα των χεριών μας».
Η υγιεινή των χειρών αποτελεί ορόσημο για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών και για την προώθηση της δημόσιας υγείας μειώνοντας τις γαστρεντερικές και αναπνευστικές λοιμώξεις.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ (WHO, 2009), η Υγιεινή των χεριών αφορά οποιαδήποτε ενέργεια υγιεινής πρακτικής, με σκοπό τη μείωση της μικροβιακής χλωρίδας των χεριών:
• Πλύσιμο με σαπούνι και νερό.
• Πλύσιμο με αντιμικροβιακό σαπούνι και νερό.
• Ξηρό πλύσιμο με αλκοολούχο διάλυμα.
Η αποτελεσματικότητα του πλυσίματος των χεριών καθορίζεται από (ΚΕΕΛΠΝΟ, 2007):
• Την ποσότητα του σαπουνιού (απαιτούνται 3 – 5 ml ή μία δόση σε τυποποιημένες αντλίες).
• Τη διάρκεια πλυσίματος (≥15’’).
• Την εφαρμοζόμενη τεχνική.