
Κριτήρια επιλογής αυγών ενόψει του Πάσχα
Ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και των εορτασμών του Πάσχα τηρούνται πολλά έθιμα ένα εξ αυτών το βάψιμο των κόκκινων αυγών. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν πρέπει να δοθεί στην επιλογή τους και καλό είναι να
γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Το αυγό είναι το ωάριο της κότας και αποτελείται από:
Α) Το κέλυφος, το οποίο πρέπει να είναι καθαρό, ομοιόμορφα σχηματισμένο, χωρίς ρωγμές, δυσπλασίες, ακαθαρσίες.
Β) Το λεύκωμα (ασπράδι) πρέπει να έχει ευδιάκριτα και τα τρία στρώματα, να είναι καθαρό και να συγκρατεί τον κρόκο στο κέντρο του αυγού.
Γ) Την λέκιθο (κρόκο) που έχει κιτρινο-πορτοκαλόχρουν χρώμα με σχήμα σφαιρικό.
Το αυγό πρέπει να είναι φυσιολογικό, νωπό και υγιές:
1. Φυσιολογικό είναι το αυγό που έχει κανονικό μέγεθος, σχήμα και συστατικά.
2. Νωπό είναι το αυγό που είναι παραγωγής λιγότερο από 28 ημέρες.
3. Υγιές είναι αυτό που δεν περιέχει μικροοργανισμούς και βλαβερές ουσίες για τον άνθρωπο.
Κατά το σπάσιμο του αυγού στο πιάτο πρέπει το αυγό να είναι καθαρό, χωρίς αιμοκηλίδες, ακαθαρσίες και ξένα σώματα. Ο κρόκος να είναι στο κέντρο λείος και κυρτός. Όταν το αυγό δεν είναι νωπό τότε ο κρόκος πλαδαρώνει και γίνεται πιο επίπεδος, το λεύκωμα γίνεται λεπτόρρευστο και ο κρόκος μετακινείται προς τα άκρα.
Όταν περάσει το όριο νωπότητας τότε η μεμβράνη του κρόκου σπάει, διότι έχει χάσει την ελαστικότητά της και αναμιγνύεται με το λεύκωμα.
Το βραστό αυγό όταν είναι φρέσκο δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, το ασπράδι είναι λευκό και ο κρόκος κατέχει κεντρική θέση.
Όταν το αυγό δεν είναι νωπό χωρίζεται εύκολα από το κέλυφος, το ασπράδι είναι πιο σκούρο και ανομοιογενές ενώ ο κρόκος πλησιάζει περισσότερο προς το κέλυφος και ο αεροθάλαμος είναι μεγαλύτερος.
Ο μεγάλος μικροβιακός κίνδυνος για τα αυγά είναι η σαλμονέλα. Τα μολυσμένα αυγά γρήγορα σαπίζουν και η σήψη αναδύει αποκρουστική οσμή και οσμή αμμωνίας. Ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη είναι η σήμανση των αυγών.
Τα αυγά πρέπει να πωλούνται συσκευασμένα, τυποποιημένα και να αναγράφονται στον περιέκτη τους τα εξής:
Α. Ο Κωδικός Αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου που τις περισσότερες φορές συμπίπτει με την ημερομηνία παραγωγής του αυγού.
Β. Κατηγορία Ποιότητας και Κατηγορία Βάρους.
Γ. Αριθμός αυγών που περιέχονται στη συσκευασία.
Δ. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, δηλαδή 28 ημέρες μετά την ημέρα ωοτοκίας.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ