• 213-2072300-2

Μαζική συμμετοχή στην Εσπερίδα του Κέντρου Πρόληψης Διέξοδος «Διαδικτυακός Εκφοβισμός. Μαθαίνω να είμαι ασφαλής»

ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Μαζική συμμετοχή στην Εσπερίδα του Κέντρου Πρόληψης Διέξοδος «Διαδικτυακός Εκφοβισμός. Μαθαίνω να είμαι ασφαλής»


Με την αθρόα συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εσπερίδας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Αχαρνών, «Διέξοδος», το Σάββατο 12 Μαρτίου.

Η εσπερίδα, που έλαβε χώρα στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών, με πρωτοβουλία του προέδρου του κέντρου και δημάρχου Σπύρου Βρεττού και της αντιπροέδρου Μαρίας Μπούκη, παρείχε την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού και να κατανοήσουν  αφενός τους παράγοντες που ωθούν στην εμπλοκή των δραστών και στην θυματοποίηση των ευάλωτων και αφετέρου στους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτό οι διακεκριμένοι ομιλητές, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους μεριμνώντας για τη διαδραστική συμμετοχή των μαθητών σε αυτές. Ο Δ/ντής του 5ου Γυμνασίου Αχαρνών, Σπυρίδων Καραβίας μίλησε για τα χαρακτηριστικά και τις διαστάσεις του φαινομένου, ενώ στη συνέχεια έδωσε το λόγο στους μαθητές του γυμνασίου που κοινοποίησαν τα αποτελέσματα μιας πολύ αξιόλογης έρευνας για το διαδικτυακό  εκφοβισμό που διεξήγαγαν στο σχολείο τους υπό την εποπτεία του κ. Καραβία. Οι μαθητές, αξιοποιώντας και ποιοτικά στοιχεία από μελέτες περίπτωσης, αναφέρθηκαν και σε μαρτυρίες συμμαθητών τους που υπέστησαν εκφοβισμό μέσω του διαδικτύου. Μέσα από την εξιστόρηση του βιώματος του θύματος, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να συναισθανθούν το φόβο του, την ένταση και την σοβαρότητα του φαινομένου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αξιωματικός της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και διδάκτορας Ψυχολογίας, Γεώργιος Νάκος  ο οποίος μέσα από την ειδική γνώση του φαινομένου και την πολύτιμη εμπειρία του στην πρόληψη και αντιμετώπιση του, μας εισήγαγε στο αθέατο περιβάλλον του διαδικτύου, που ενώ όλοι χρησιμοποιούμε, δεν γνωρίζουμε πως λειτουργεί στην πραγματικότητα και πως αξιοποιούνται τα δεδομένα μας. Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας, δυστυχώς δεν αξιοποιούνται μόνο για εμπορικούς σκοπούς, αλλά και για εγκληματική δράση. Η παραβίαση της ιδιωτικότητας στην οποία, μέσω των εφαρμογών, συναινούμε προκειμένου να τις αξιοποιήσουμε, καθώς και η δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο για απρόσωπη δράση μέσω της απόκρυψης της ταυτότητας μας πίσω από ένα ή πολλαπλά ψευδή προφίλ, παρέχουν ευκαιρίες διάπραξης σωρείας αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και του εκφοβισμού. Στις πολύ εύστοχες ερωτήσεις που απεύθυνε ο κ. Νάκος στους μαθητές, κατέδειξε πόσο λίγα γνωρίζουμε για τους κινδύνους του διαδικτύου, ενώ παρείχε τις κατάλληλες συμβουλές προκειμένου να προλάβουμε τέτοιες κακόβουλες πρακτικές ή, αν τύχει και εμπλακούμε ως θύματα σε αυτές, να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε άρτια το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης, με την υποστήριξη της Διοίκησης. Χαιρετισμό απεύθυνε η κ. Μαρία Μπούκη, Αν. Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ενώ την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Βρεττός, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γεωργία Βλάχου και Ιωάννης Σμέρος, ο κ. Λάζαρος  Καραούλης  Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Σπύρος Βρεττός Υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ιωάννης  Κατσανδρής ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Αχαρνών, ο κ. Βαγγέλης Κατάρας  Υπεύθυνος Αθλητισμού της ΔΗΦΑ, ο κ. Πέτρος  Μαρίνης Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Αχαρνών και Θρακομακεδόνων, ο κ. Γιώργος Κουλόγιαννης Αντιπρόεδρος Επιτροπής Αντιεγκληματικής Πολιτικής, η κ. Δήμητρα Μουχίκα, Μέλος Επιτροπής Αντιεγκληματικής Πολιτικής  και ο κ. Δανιήλ Καλιφατίδης μέλος ΔΣ της  Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαρνών.

Η Διέξοδος θα συνεχίσει να παρεμβαίνει έγκαιρα και ουσιαστικά, απαντώντας σε κάθε αίτημα της σχολικής κοινότητας, των κατοίκων και δημοτών Αχαρνών, που αφορά στη πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

 

 

 


Φόρμα αναζήτησης

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΠΑΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ