• 213-2072300-2

Με μια σειρά από εκδηλώσεις τιμά ο Δήμος Αχαρνών την επέτειο μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Με μια σειρά από εκδηλώσεις τιμά ο Δήμος Αχαρνών την επέτειο μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση του Δήμου Αχαρνών και της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης», το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαϊου, για τη συμπλήρωση 103 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η έναρξη της εκδήλωσης δόθηκε μπροστά από τον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά όπου δεκάδες ποδηλάτες, όλων των ηλικιών, υπό τους ήχους ποντιακής μουσικής, συγκεντρώθηκαν και ποδηλάτησαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης εις μνήμη όσων σφαγιάσθηκαν από τους κεμαλικούς. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο στα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Αττικής & Βοιωτίας κ. Χρυσόστομο και τον Πατέρα Μιχαήλ του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ιωάννης Τοπαλίδης κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή του Καπετάν Ευκλείδη.

Ακολούθησε πορεία  με φαναράκια προς το Μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου στο Πάρκο Μνήμης, όπου ακούστηκαν μοιρολόγια με τη συνοδεία ποντιακής λύρας σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Αχαρνών και την Εύξεινο Λέσχη. Τη «Φλόγα της Μνήμης» για τις 353.000 αθώες ψυχές, Έλληνες του Πόντου,  άναψε  ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, μπροστά από το μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου, στο Πάρκο Μνήμης.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός τόνισε: «Με συγκίνηση και σεβασμό τιμούμε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κανείς ποτέ δεν θα ξεχάσει,γιατί αποτελεί χρέος μας η διάσωση της μνήμης και του παρελθόντος μας! Ο πλούσιος πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η μακραίωνη πολιτισμική ταυτότητά τους μεταφέρθηκε στον ελλαδικό χώρο μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους. Η ιστορική συνέχεια είναι αδιάσπαστη και αδιαμφισβήτητη. Οι 353.000 ψυχές θα παραμένουν φάρος στη συνείδησή μας. Φάρος και στη δική μας πόλη αυτό το μνημείο εδώ, για να φωτίζει και να θυμίζει: αυτούς που χάθηκαν στη Γενοκτονία και αυτούς που εδώ βρήκαν μια πατρίδα, για να συνεχίσουν την παράδοσή τους, διατηρώντας κάθε αξία που έφεραν μαζί τους ως πολύτιμο κειμήλιο, ως ακριβό φυλακτό».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου και Πάνος Σκουρολιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Αυγερινός, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι,Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

 


Φόρμα αναζήτησης

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΠΑΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ