
Με απόλυτη επιτυχία και ιδιαίτερη ανταπόκριση από τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ολοκληρώθηκε το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος-Αχαρνές 2025
Με απόλυτη επιτυχία και ιδιαίτερη ανταπόκριση από τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 11 Απριλίου, το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος-Αχαρνές 2025 το οποίο διοργάνωσε από τις 2 έως τις 11 Απριλίου ο Δήμος Αχαρνών με το τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας και με την πολύτιμη υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού, Προγραμμάτων και Δράσεων για την προβολή του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών. Το Φεστιβάλ φιλοξένησε ένα πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων, εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων, προσελκύοντας 26 σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Η άρτια προετοιμασία και ο εμπνευσμένος σχεδιασμός του Φεστιβάλ οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη συστηματική και αφοσιωμένη εργασία του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας, το οποίο φρόντισε για άλλη μια χρονιά να διοργανώσει ένα φεστιβάλ υψηλού επιπέδου αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά με σεβασμό, γνώση και ευαισθησία. Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου συνέβαλε στην υλοποίηση του φεστιβάλ διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και τη στήριξη των συμμετεχόντων.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, φιλοξενήθηκε η έκθεση κόμικς «Τρωάδες: Πάλη στα ερείπια», του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» με επιμέλεια της Καλλιόπης Λιαδή. Η έκθεση αποτελούσε μια σύγχρονη εικαστική αφήγηση της τραγωδίας «Τρωάδες» του Ευριπίδη, δίνοντας έμφαση στις έννοιες της προσφυγιάς και της βίας μέσα από τη γλώσσα των comics και προσέφερε μια σύγχρονη εικαστική προσέγγιση στο αρχαίο δράμα. Μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδραστικές παρουσιάσεις και να δημιουργήσουν τα δικά τους κόμικς εμπνευσμένα από τις αρχαίες τραγωδίες με την καθοδήγηση δημιουργών comics της Έκθεσης Γεωργία Καλογεροπούλου, Χαρίκλεια Κοκολή και Όλια Ντακογιάννη. Παράλληλα, στον χώρο του φεστιβάλ είχαν τοποθετηθεί φωτογραφικές απεικονίσεις γκράφιτι που δημιούργησαν μαθητές από πέντε σχολεία της πόλης ενώ τη δεύτερη μέρα και υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Δρ. Γιώργου Ματθιόπουλου, φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μαθητές από τρία Γενικά Λύκεια των Αχαρνών και από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ET winnining,Τσεχία και Πολωνία δημιούργησαν δυο τεράστια εντυπωσιακά stencil graffiti με στίχους από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, τον Αγαμέμνονα και τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου.
Για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από την κα Βέρα Κίτνα, εκπαιδεύτρια παραστατικών τεχνών, εργαστήριο κινησιολογίας αρχαίου δράματος σε μαθητές Γυμνασίου Αχαρνών και από την εικαστικό κα Κουρτέσα εργαστήριο χειρονομιακής ζωγραφικής και κολάζ σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών.
Στα πλαίσια προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοπικής ιστορίας των Αχαρνών πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας στον μυκηναϊκό θολωτό τάφο των Αχαρνών και στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών στα σχολεία εκτός του Δήμου μας.
Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ για την πληρέστερη κατανόηση από τους μαθητές των νοημάτων που φέρει η τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» συμμετείχε η κα Μαργαρίτα Κλαδιά, γ.γ της Ι.Λ.Ε.Α. ενώ στο φεστιβάλ συμμετείχαν, επίσης, εθελοντές του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ.
Το φεστιβάλ, πέρα από καλλιτεχνικό γεγονός, αποτέλεσε και έναν ζωντανό θεσμό παιδείας και πολιτισμού, ενισχύοντας τον δεσμό των νέων με την αρχαία ελληνική δραματουργία και ενθαρρύνοντας τη δημιουργική τους έκφραση.