• 213-2072300-2

Ομιλία του Αντιναύαρχου ε.α Γεώργιου Λέκκα Π.Ν για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων


Ομιλία του Αντιναύαρχου ε.α Γεώργιου Λέκκα Π.Ν για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων


 Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές, Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Κύριοι εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων , Ενώσεων και Συλλόγων, Αγαπητοί Προσκεκλημένοι , Κυρίες και Κύριοι. Σήμερα 21η Νοεμβρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού και της Μεγάλης Προστάτιδας όλων μας, το Έθνος τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσφορά τους στην απόκτηση και διατήρηση της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Αξιοπρέπειάς του.

Σήμερα γιορτάζουμε διπλά, εκφράζοντας την πίστη μας στην Παναγία και την ευγνωμοσύνη μας στις θυσίες και στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας , δηλαδή στους προγόνους, στους πατεράδες, στα αδέλφια αλλά και στα στρατευμένα παιδιά μας. Είναι η  μέρα που με υπερηφάνεια, συγκίνηση και υπέρτατο σεβασμό θυμόμαστε όλους εκείνους τους υπέροχους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους, που πολέμησαν στα πεδία των μαχών για την ελευθερία της Πατρίδας μας και τα Ιερά και Όσια της φυλής μας. Είναι η μέρα δημόσιας ευγνωμοσύνης στους ήρωες. Σήμερα παρελαύνουν μπροστά μας νοερώς Μαραθωνομάχοι και Σαλαμινομάχοι, πρόμαχοι των Θερμοπυλών και των Πλαταιών, Ιεροί Λόχοι και Μακεδονικές Φάλαγγες.

Στο σημείο αυτό επιτρέψατέ μου να αναφερθώ ιδιαίτερα στους κατοίκους των Αχαρνών , του μεγαλύτερου δήμου του Αθηναϊκού Κράτους κατά την Κλασσική εποχή του 5ου και 4ου αιώνα προ Χριστού. Η Αθήνα στήριζε τη δύναμή της στη στρατηγική θέση των Αχαρνών και στους Αχαρνείς οπλίτες και ιππείς, οι οποίοι πολέμησαν γενναία τους Πέρσες τόσο στη μάχη του Μαραθώνα όσο και στη μάχη των Πλαταιών.  Οι κάτοικοι των Αχαρνών το 1821 έλαβαν μέρος σε σκληρές μάχες εναντίον των Τούρκων και ανέδειξαν σπουδαίους πολέμαρχους που τιμήθηκαν με το βαθμό του Αντιστράτηγου όπως ο Μήτρο Λέκκας, ο οποίος είχε και μαρτυρικό θάνατο, ο Προκόπης Κατσαντώνης- Λέκκας , ανιψιός του Μήτρου Λέκκα και ο Αναγνώστης Κιουρκατιώτης. Επίσης τα αδέλφια του Μήτρου Λέκκα, Αναστάσιος, Γεώργιος και Παϊσιος, θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.

Στα δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια οι Αχαρνείς θα πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος. Σε σύγκριση με τον αριθμό των κατοίκων η συμμετοχή των Αχαρνέων , σε όλους τους μεγάλους αγώνες του Έθνους δεν υπήρξε μικρή. Αυτό το αποδεικνύει ο αριθμός των πεσόντων μαχητών, ο οποίος φανερώνει τη συμβολή και τη γενναιότητα των Αχαρνέων , όπως στον πόλεμο 1912-1913 αλλά και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Τιμούμε τη μνήμη των αμέτρητων ηρώων οι οποίοι στο διάβα των αιώνων υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τα υψηλά ιδανικά του Ελληνικού Έθνους, αλλά και τη σημερινή γενιά των Ενόπλων μας Δυνάμεων που άοκνα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες αποδεικνύουν πως διαθέτουν άριστη εκπαίδευση, εξαιρετική μαχητική ικανότητα και πνεύμα αυτοθυσίας, θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, στην υπεράσπιση των ιδανικών του έθνους.

 Πατρίδα και Θρησκεία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, στη μακραίωνη ιστορία και παράδοσή μας και στη συνείδηση του Ελληνικού λαού. Προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεών μας είναι η Παναγία μας, η Υπέρμαχη Στρατηγός. Υπό τη σκέπη της, οι πρόγονοι μας έγραψαν σελίδες δόξας, υπερασπίζοντας με περίσσευμα γενναιότητας και θάρρους τα Όσια και τα Ιερά της Πατρίδας μας και τις αξίες του Ελληνισμού. Οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, προσηλωμένοι στην  αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας, παρά τις τάσεις αστάθειας που έχουν διαμορφωθεί στο ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον, δίνουν νυχθημερόν σκληρό αγώνα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα καθιστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας ισχυρές , αξιόμαχες και έτοιμες να επιτελέσουν την αποστολή τους.

Είναι η αξιόπιστη και ετοιμοπόλεμη δύναμη Αποτροπής. Είναι ο Εγγυητής της Εδαφικής Ακεραιότητας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Η γεωπολιτική ρευστότητα , οι υβριδικές απειλές και τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως απαιτούν αυξημένη ικανότητα και διαρκή εγρήγορση. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αναβαθμίζονται συνεχώς σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μέσα, σε υποδομές και θωρακίζονται με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα προβολής ισχύος τελευταίας γενιάς,  ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Επιπλέον προτάσσουν την Ενεργή Αμυντική Διπλωματία, έχοντας πετύχει τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για επαύξηση της Εθνικής μας Ισχύος και καθιστώντας τη χώρα μας βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Παράλληλα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές δράσεις, σε όλη την επικράτεια σε τομείς όπως η υγεία, η έρευνα και διάσωση , οι αεροδιακομιδές, η κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας καθώς και η συνδρομή στην αντιμετώπιση εκτεταμένων φυσικών καταστροφών. Το μέλλον άλλωστε προδιαγράφεται ελπιδοφόρο για τις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο λόγω της πρόσληψης νέου προσωπικού, όσο και λόγω της επικείμενης απόκτησης νέων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων και μέσων που στα ικανά χέρια τους θα κάνουν τη διαφορά, εξασφαλίζοντας την Εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ακόμα πειστικότερο τρόπο και συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διασφάλιση της Ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Στο Στρατό Ξηράς διερευνώνται λύσεις για ένταξη συστημάτων νεότερης τεχνολογίας και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων συστημάτων, παράλληλα με την  απόκτηση νέας κατασκευής για συμπλήρωση των αριθμών και αύξηση της ισχύος των σχηματισμών και τέλος υιοθέτηση συστημάτων πολλαπλασιαστών ισχύος.

Επίσης η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου RAFALE, τρεις (+1) φρεγάτες BELHARRA και αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση VIPER. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δις. ευρώ, για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 BLOCK 50 και την απόκτηση τριών νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και αγάπη του Ελληνικού λαού και συσπειρώνει τις δυνάμεις ολόκληρου του Ελληνισμού. Με τη σκέψη όλων των Ελλήνων στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και με αμέριστη ευγνωμοσύνη για τη διαρκή προσφορά τους, θέλω για μια ακόμα φορά να συγχαρούμε το προσωπικό για την άριστη εκτέλεση της αποστολής τους και για την πολύτιμη συμβολή στο κοινωνικό σύνολο και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, επαγγελματισμό και υπερηφάνεια το έργο τους, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο για την πατρίδα μας. Γιατί η μόνη απάντηση που δίνουν οι Έλληνες όταν απειλείται η ύπαρξη τους είναι γνωστή σε όλους!!

   ‘’Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί Πάτρης’’!!

   Τίποτε πολυτιμότερον αυτού!!

 Ευχόμαστε η Υπεραγία Θεοτόκος να προστατεύει καθένα από εσάς ξεχωριστά και τις οικογένειες σας.

 

Χρόνια Πολλά σε όλους!

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!

Ζήτω το Έθνος!

 


Φόρμα αναζήτησης

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΠΑΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ