
Κριτήρια επιλογής αλιευμάτων
Ασφαλή τρόφιμα είναι αυτά τα οποία διατηρούν τους οργανοληπτικούς τους χαρακτήρες, οσμή, γεύση, υφή, χρώμα, όψη, σύσταση, δεν εμφανίζουν αλοιώσεις, αποσύνθεση, μόλυνση, ρύπανση.
Λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα και η αλλοίωση τους είναι ταχύτατη κυρίως από τις συνθήκες συντήρησης τους.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί σε καταστήματα λιανικής πώλησης (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων κλπ) ή σε υπαίθριες αγορές κατά την επιλογή αλιευμάτων.
-ΨΑΡΙΑ ΝΩΠΑ : Οστεϊχθύες και χονδριχθύες
ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Χρώμα ζωηρό, δέρμα γυαλιστερό, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, βράγχια ζωηρά ,κόκκινα. Μάτια διαυγή, ζωηρά, γυαλιστερά, γεμάτα, χωρίς ερυθρές ή μελανές κηλίδες. Μυρωδιά θάλασσας.
ΑΠΟΡΡΙΨΗ: Χρώμα θαμπό , βράγχια γκρίζα και βλεννώδη, στεγνό δέρμα,μάτια θολά περιφερειακά κόκκινα, βυθισμένα στις οφθαλμικές κόγχες.
Μυρωδιά έντονη ψαρίλα, αμμωνίας. Δομή χαλαρή, μαλακή, παραμένει επάνω το αποτύπωμα κατά την πίεση.
-ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ: Χταπόδια, μοσχιοί, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές και ομοειδή.
ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Σώμα λείο, υγρό και γυαλιστερό. Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ακέραια και ανθεκτικά όταν τα τραβάμε. Σάρκα λεία, συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά , χωρίς κηλίδες.
ΑΠΟΡΡΙΨΗ: Όταν η επιφάνεια του σώματος παίρνει ροζ χρώμα είναι χαρακτηριστικό σημείο αλλοίωσης.
Νωπά Ψάρια και Κεφαλόποδα πρέπει να είναι τοποθετημένα επάνω σε μια στρώση τριμμάτων πάγου ικανή να συγκρατήσει την ποσότητά τους και από πάνω τους θα υπάρχει άλλη μια στρώση τριμμάτων πάγου ή χιονιού,πάχους 8-10 εκατοστά.
-ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ: Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, και τα ομοειδή.
ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Κεφαλοθώρακας ανοιχτόχρωμος, χωρίς μαύρες κηλίδες. Τα μάτια, οι κεραίες και τα πόδια να εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις όταν είναι ακόμα ζωντανά. Οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν όταν τις βάζουμε στην παλάμη μας.
ΑΠΟΡΡΙΨΗ: Οι αλλοιωμένες γαρίδες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν
βυθίσουμε το χέρι μας στο ιχθυοκιβώτιο που περιέχονται.
-ΟΣΤΡΑΚΑ: Μύδια, στρείδια, κυδώνια, χάβαρα, χτένια κ.α (Μέγιστη θερμοκρασία παραλαβής 5 °C)
ΠΑΡΑΛΑΒΗ: Ζωντανά όστρακα. Μυρωδιά θάλασσας, Κελύφη κλειστά και γερά, να χωρίζονται με δυσκολία. Αν υπάρχει μικρό άνοιγμα στο κέλυφος και πιέσουμε ελαφρά τότε πρέπει να κλείνει ερμητικά. Το περιεχόμενο να
είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Όταν ρίξουμε λίγες σταγόνες λεμονιού στο σώμα πρέπει να συστέλλεται.
ΑΠΟΡΡΙΨΗ: Κελύφη ανοιχτά, Περιεχόμενο μαλακό γλοιώδες, Μυρωδιά έντονη ψαρίλας.
-ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ : Συντηρούνται σε καταψύξεις σε θερμοκρασία -18 °C. Ο
επίπαγος πρέπει να είναι λεπτός και ομοιόμορφος. Όταν αποψύχεται το
κατεψυγμένο ψάρι πρέπει να εμφανίζει τους φυσιολογικούς
οργανοληπτικούς χαρακτήρες του νωπού ψαριού. Μετά την απόψυξή του καταναλώνεται άμεσα αλλιώς καταστρέφεται.
-ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ: δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα.
ΙΧΘΥΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ :
Επίσης ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι όταν ο αλατισμένος μπακαλιάρος εμφανίζει κοκκινωπό χρώμα στην επιφάνειά του είναι δείγμα αλλοίωσης και πρέπει να απορρίπτεται.